keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Marko Hautala: KÄÄRINLIINAT


Vaasalaisen Marko Hautalan toinen romaani Käärinliinat on tasokasta työtä. Hallittu psykologinen teos kertoo kolmekymppisestä Mikaelista, joka työskentelee hoitajana vankimielisairaalassa Vaasassa.
Päähenkilön syöpää sairastava Saana-vaimo makoilee kotona ja odottaa lähestyvää kuolemaa. Olot sekä työssä että kotona tuovat Mikaelin elämään vinoutuneen perspektiivin, jossa katse suuntautuu tulevan sijasta menneeseen.
Saanan kanssa koetut yhteiset hetket ovat totta, kun taas nykyisyys on vain kuoleman odottamista ja kauan sitten annettujen lupausten lunastamista. Huomista ei ole. Työssä tilanne on sama, sillä potilaillakaan ei ole tulevaisuutta.
Mikael vitsailee varomattomasti työkaverinsa kanssa ja on päästä hengestään. Hän rusikoi kimppuunsa käyneen potilaan pahaan kuntoon. Puolustaminen on hätävarjelun liioittelua, mutta henkilökunta hyväksyy tapahtuneen mukisematta. Mikael siirretään kuitenkin varmuuden vuoksi toiselle osastolle.
Tällä pohjustuksella Hautala lähtee viemään lukijaa kohti jäntevästi rakennettua tarinaa.
Outo osasto uusine potilaineen ja hoitajineen sekä Lapinlahden sairaalasta tullut uusi ylilääkäri tihentävät jännittynyttä tunnelmaa.
Kerronnan pääpaino on tunnelmassa ja tapahtumissa. Hautala kertoilee yksityiskohtia niukasti pitäen langat tiukasti käsissään. Lukija saa tietää kaikesta yhtä vähän kuin kirjan päähenkilökin. Mikaelin pään sisään päästään, mutta kolmannessa persoonassa.
Mikaelista tulee uudella osastolla pienen sukulaispoikansa julmasti tappaneen vanhan miehen omahoitaja. Olavi Finne ei elä tässä hetkessä, vaan reippaasti menneisyydessä ja omissa skitsofreenisen mielensä maailmoissa. Silti Finnen puheet alkavat kiinnostaa Mikaelia.
Hautala kuvaa hienosti työyhteisön ilmapiirin ja rutiinit sekä työntekijöiden väliset jännitteet. Ajatukset tekojen takana saavat paikoin hienon tulkinnan.
Hautalaa voisi luonnehtia psykologisesti tarkkanäköiseksi kirjailijaksi, ellei se kuulostaisi niin kliseiseltä.
Muutaman kerran tarina uhkaa lerpahtaa uuden käänteen antaessa odottaa itseään, mutta tuoreen kuvakulman myötä se jaksaa taas nousta.

Anssi Lehtimäki

Paikallisesta sanomalehdestä leikkasin joskus syksyllä talteen tuon yllä olevan kirja-arvostelun, joka on mielestäni loistava ja jonka luettuani halusin saada kyseisen kirjan käsiini. Nyt olen sen lukenut. Psykologiset kirjat ja yleensäkin ihmismielen käyttäytymiseen liittyvät asiat kiinnostavat minua. Vankimielisairaala kirjan keskeisenä paikkana on mielenkiintoinen, tavalliselle ihmiselle kovin mystinen paikka. Pelottavakin. Kirjan mielenkiintoa lisää myös sen kotimaisuus. Näin tapahtumat ja paikat ovat "läheisiä". Kirja kuvaa hyvin todentuntoisesti vankimielisairaalan arkea, joka on kirjailijalle tuttua hänen työskenneltyään aikaisemmin hoitajana psykiatrisessa sairaalassa.
Kirja oli helppolukuinen, mielenkiintoinen, tunnelmallinen, hyvin otteessaan pitävä... Hyvä.
Mitä kaikkea ihmismieli voikaan sisäänsä kätkeä...
279 sivua.

Marko Hautala kirjoittaa netissä myös kirjallista blogia. Sinne pääset tästä.

3 kommenttia:

Rouva Nordman kirjoitti...

Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta kirjalta, luultavasti tykkäisin. Toisaalta mielikuvitukseni tekee välillä tepposet. Mietin, että olisikohan tuo paikoitellen liian jännä minulle. Jos olisi niin aina parempi :)

Ps. Kuvat huushollistanne olivat riemastuttavia :)

jana kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
melkoelli kirjoitti...

Katilein: Lue vain kirja. Ei se ole liian jännä, vaikka aihe on painostava. Mielenkiintoinen se kyllä on. Luulen kans, että olisit sen luontoinen ihminen, että voisit tykätä siitä. =)

Jana: Kiva kun olet tykännyt blogistani. Aika kirjavaa taitaa olla tuotosteni skaala. Ja välillä tiuhemmmin, välillä tosi laiskasti postaten. Ihan fiilisten mukaan. =)
Olen aika huono opettamaan kirjoittamalla. Pitäs höpöttää siinä sinun ja koneen vieressä. =) Mutta pähkinänkuoressa: Klikkaa tuota minun soitinta ja mene sitä kautta soittimen sivuille. Kirjaudu käyttäjäksi ja valitse musiikkia. Lataa sieltä soittimen koodi blogiin... Öö... Olikohan tästä mitään apua edes..? Toivottavasti. =)

LinkWithin

Related Posts kanssa Thumbnails